Tuesday, December 1, 2009

Semut merah...=D

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang…

Syukur ke hadrat Ilahi kerana limpah kurnia-Nya, diriku masih boleh lagi bernafas hari ini. Esok merupakan permulaan untuk bulan yang terakhir dalam tahun masihi kali ini. Hehe…sebenarnya diriku tiba-tiba teringin menulis tentang semut…=) entahlah mengapa. Tiba-tiba rasa rindu untuk membaca tentang mereka…

Semut merupakan salah satu benda hidup yang digolongkan dalam keluarga serangga. Juga merupakan salah satu serangga yang paling suka ditenungi dan hayati pergerakannya bila berkesempatan. Kadang-kadang, serangga ini juga menjadi mangsa usikanku. =p melihat tindak balas mereka terhadap kita, makhluk besar yang dikurniakan akal fikiran ini. kadang kala mereka membuatkan ku ketawa sendirian melihat telatah yang ‘tak habis-habis’…hehehe…tak tahulah bagaimana hendak menafsirkan erti telatah yang tak habis-habis itu. Namun, apabila kita melihat sesuatu yang anda suka, tentu ada juga akan mempunyai perasaan seperti itu.

Semut kini menjadi salah satu daripada nama samaranku. Bukan secara sengaja pun…Pada mulanya, diriku meminati kisah antara Nabi Sulaiman dan semut. Kisahnya tertulis di dalam Surah An-Naml (Baca: An-Namlun) yang bermaksud semut. Di dalam kisah ini menceritakan, ketika Nabi Sulaiman dan tenteranya ingin melintasi sebuah lembah semut, Nabi Sulaiman yang dikurniakan dengan kebolehan berkomunikasi dengan haiwan terdengar suara seekor semut yang berada di lembah semut itu kepada kawan-kawannya. Semut itu berkata, “Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari”.

Maka tersenyumlah Nabi Sulaiman mendengar kata-kata semut itu, dan berdoa dengan berkata:

“ Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan masukkanlah daku - dengan limpah rahmatMu - dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh”
(An-Naml, 27: 18-19)

Terkesan daripada itu, diriku menjadikan nama “An-Namlatun” yang menjadi sebutan perkataan “نَمْلَةٌ” dalam Al-Quran, yang merujuk kepada semut betina. =) Pada mulanya, nama itu hanyalah sekadar nama samaran di laman Friendster diriku satu ketika dahulu. Namun kini, nama itu tetap digunakan. Hehehe… Diriku tidaklah sehebat semut. Namun, sekecil-kecil makhluk Allah itu, tetap ada kehebatannya sendiri. Begitu jua dengan diriku… =D

“Jadilah perindu dan pengejar redha Ilahi”

Wallahualam
19:12 (30/11/09)

2 comments:

bluesky said...

Kalau semut gigi sakit, termkn bnyk semut bleh jd lupa.. =)

annamlatun said...

semut gigit memang sakit...tapi selalunya ada sebab semut tu gigit...

semut bukan alasan untuk kita lupa...tentu ada sebab lain disebalik kelupaan kita tu...=)