Thursday, January 12, 2012

Bahagian 3: Small traditional drill Vs Automated Hand drill

Vs


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Selawat dan salam ke atas Nabi junjungan kita, Rasulullah s.a.w, keluarga serta para sahabat baginda. Terasa lama perkongsian diriku tentang eksperimen tauhuku tertunggak sementara waktu. Syukur ke hadrat Ilahi, dengan izin-Nya, minggu ini merupakan minggu ketiga diriku cuba menjual tauhu dan tauhufa hasil buatan sendiri. Jualan yang perlahan namun berterusan...Alhamdulillah...


Bahagian yang ketiga ini, diriku ingin menyentuh dari segi aspek penyediaan bekas yang digunakan untuk memampatkan gumpalan kacang soya untuk dijadikan tauhu. Proses 'pemampatan' (adakah perkataan ini wujud? hehe) merupakan antara proses yang penting dalam menghasilkan tauhu yang mempunyai rupa yang cantik dan keras. Proses ini melibatkan penyingkiran air daripada gumpalan kacang soya supaya strukturnya menjadi mampat dan menjadi hasil bongkah yang dipanggil sebagai tauhu. =)


Masa yang diambil untuk memampatkan gumpalan kacang soya berbeza-beza bergantung kepada bekas, kuantiti gumpalan tauhu dan berat objek yang digunakan untuk memampatkan tauhu. Mengelirukan? Tidak mengapa...kerana pada awal penglibatan ku dalam penghasilan tauhu tidak lama dahulu, diriku juga sukar untuk membayangkan bagaimana sebenarnya proses ini dilakukan. Mupok-mupok ok? (mupok = perkataan dalam bahasa sarawak yang bermaksud 'take it easy'...hehe.maaf, tak dapat cari perkataan yang seerti dengan bahasa Melayu)

Pertama sekali, diriku ingin memperkenalkan salah satu bekas daripada bekas-bekas yang telah menjadi mangsa tebukan...hehehe...Perkenalkan....


(Bekas yang belum ditebuk)

Tauhu yang mampat terhasil daripada air kacang soya yang telah dimasak dan melalui proses penggumpalan. Proses penggumpalan terjadi dengan mencampurkan air kacang soya yang telah dimasak dengan bahan penggumpal. Diriku memilih sejenis bahan yang dikenali sebagai 'gypsum' sebagai bahan penggumpal. (Diriku akan menerangkan lebih lanjut tentang jenis-jenis bahan pengumpal yang ada dalam bahagian yang akan datang...=) ) Setelah dibiarkan bergumpal buat seketika, gumpalan air kacang soya perlu diletakkan di dalam bekas yang mempunyai lubang seperti ini...

Ini adalah untuk membenarkan air daripada gumpalan air kacang soya dapat disingkirkan bagi mendapatkan hasil iaitu TAUHU...=)

Dalam bahagian kedua, diriku berkongsi sebuah video tentang pembuatan tauhu di Jepun. Melalui video tersebut, bekas yang digunakan merupakan kotak kayu yang mempunyai lubang di bahagian bawahnya. Memandangkan diriku tidak mampu untuk menghasilkan atau mencari kotak kayu sedemikian rupa, maka diriku telah mengubah suai bekas yang ku beli dengan menebuk lubang pada bahagian dasarnya dan di bahagian tepi. Siapa-siapa pun boleh melakukannya...=D

Percaya atau tidak, bekas-bekas pertama yang ku tebuk (lebih kurang 4-5 bekas) telah ku tebuk dengan menggunakan penebuk (drill) yang ku gunakan untuk menebuk katrij ink printerku...hehehe...menggunakan apa yang ada dalam kemampuan. Namun, setelah beberapa ketika, ayahku sudi meminjamkan penebuk tangan automatik...maka kerjaku lebih cepat, dengan lubang yang lebih besar dan banyak bekas yang boleh ku 'kerja'kan...hehehe. Peluang yang tidak patut untuk dilepaskan...menambahkan kemahiran diri kan? =) Tidak perlu menunggu mempunyai alat yang canggih...mari gunakan apa yang ada disekeliling kita...

"When there's a will, there's a way"

Moga mendapat manfaat...

"Jadilah perindu dan pengejar redha Ilahi"

Wallahualam

No comments: