Friday, September 23, 2011

Tiada bebanan melebihi kemampuan...


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Salam jumaat, penghulu segala hari~ Selawat dan salam buat Rasul junjungan, Muhammad s.a.w...sudah beberapa kali rasanya diriku mempunyai rasa ingin mencoret di 'dinding' penuh makna ini. Jika diikutkan hati, ingin sahaja diriku meletakkan sahaja gambar di bawah beserta penerangan...hehe..

Maha suci Allah yang telah menciptakan tiap satu yang ada di dunia ini. Dia Maha Pemurah dan Maha Adil lagi Maha bijaksana. Dialah yang merencanakan setiap satu yang kita lalui dalam hidup ini. Dalam meniti hari-hari ini, pasti ada kalanya kita akan terasa terbeban dengan apa yang kita ada. Termasuklah diri ini. Tidak akan terlepas dari perasaan-perasaan itu.

Apabila bicara tentang bebanan dan penerimaan kita, pasti nasihat-nasihat yang sering didengari adalah melihat kepada penderitaan orang lain yang lebih susah dan lebih besar cabarannya berbanding kita. Adakalanya, kita mampu buat biasa sahaja apabila sesuatu perkara itu menerpa kepada kita. Tapi adakalanya, setiap nasihat yang diberikan itu terasa ingin ditepis dan merasakan tiada yang memahami apa yang kita hadapi itu.

Bagi diriku, adakalanya terapi diri sendiri juga berkesan...bagaimana? Dengan melihat alam sekeliling kita. Jika diriku ingin menghiburkan hati, antara yang paling berkesan adalah dengan memerhatikan telatah si semut...aduhai...macam-macam benda yang diangkatnya selagi bergelar makanan untuk dibawakan pada keluarganya...dari sekecil-kecil butiran gula, ke sebesar-besar mentadak mentadu...kasihannya dia angkat yang berat-berat...=) Sesungguhnya Dia maha penyayang kepada setiap hamba-Nya termasuklah semut...semut dijadikan mampu untuk mengangkat berpuluh-puluh kali ganda berbanding berat badannya sendiri...ingatlah bahawa serangga kecil ini mampu mengangkat bebanan melebihi berat dirinya dengan izin-Nya dan masih mampu berzikir dan mengingati-Nya, mengapa tidak kita, manusia yang Dia berikan akal...dengan izin-Nya jualah kita perlu berusaha 'mengangkat' bebanan yang kita rasa seperti melebihi diri kita dengan sebaiknya...

Akhir kalam, teringat sepotong ayat dalam Al-Quran;

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): “Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir”. (Al-Baqarah: 286)


"Jadilah perindu dan pengejar redha Ilahi"

Wallahualam

No comments: