Sunday, May 31, 2009

Tertarik diriku pada sepotong hadith...

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Semoga anda semua dan diriku sentiasa berada di bawah lindungan dan rahmat daripada Allah...

Tertarik ku pada sepotong hadith yang muncul kala diriku membuka komputer riba ku yang inginku kongsikan bersama;

Hadis Ketigapuluh Enam :

Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi SAW, dari Nabi SAW, yang bersabda :
" Barangsiapa yang melapangkan seorang mukmin suatu kesusahan dari kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskan dirinya dari suatu kesusahan dari kesusahan-kesusahan di hari kiamat.

Dan barangsiapa yang meringankan penderitaan seorang yang susah, nescaya Allah akan meringankan penderitaan dirinya di dunia dan di akhirat.

Barangsiapa yang menutup keaipan seorang Muslim, nescaya Allah akan menutup keaipannya di akhirat. Dan Allah selalu menolong hambaNya, selagi hambaNya berusaha menolong saudaranya.

Barangsiapa yangmenuju satu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah akan memudahkan suatu jalan baginya ke syurga. Dan tidak berhimpun suatu kelompok manusia dalam suatu rumah dari rumah-rumah Allah, mereka membaca Kitabullah dan mempelajarainya antara sesama mereka, melainkan diturunkan ke atas perhimpunan mereka ketenteraman, diliputi oleh rahmat., di kelilingi oleh para Malaikat dan disebut Allah kepada sesiapa yang di sisiNya. Sesiapa yang dilengahkan oleh amalannya maka tidak akan dipercepatkan oleh keturunannya."

"Jadilah perindu dan pengejar redha Ilahi"

Wallahualam...

No comments: